Ako zistiť pravosť investičného striebra a zlata (aj doma)

Overenie pravosti drahých kovov je jedna z najzákladnejších otázok pri kúpe investičného striebra alebo investičného zlata, existuje niekoľko spôsobov overenia pravosti. Je doporučené kombinovať viaceré bežne dostupné metódy testovania pravosti investičného striebra alebo zlata aj u Vás doma. V tomto článku sa dozviete o bežných metódach testovania drahých kovov, ktoré dokážu pomôcť pri výbere a kúpe drahých kovov.

V prípade záujmu Nás neváhajte kontaktovať, poskytujeme meranie testerom drahých kovov od spoločnosti Sigma metalytics.

1. Vizuálne posúdenie pravosti investičného striebra a zlata

Detaily investičnej mince najlepšie uvidíte pod lupou. Porovnávajú sa typ a veľkosť písma, jeho umiestnenie, zhoda vyrazeného motívu, línií a pod. najlepšie s originálnou mincou. Chyby sa dokonca nájdu aj na úplne nových kúskoch. Mincovne nekladú primárny dôraz na kvalitu danej mince či tehličky, ale zameriavajú sa predovšetkým na čistotu materiálu a hmotnosť.

Najčastejšie sa na povrchu investičných zlatých mincí objavujú červené škvrny ktoré možu mať rôznu veľkosť, farbu a odtieň. Dajú sa vyčistiť prípravkom na ošetrovanie šperkov.

Najčastejšie sa na povrchu investičných strieborných mincí hlavne 1 Oz  Maple leaf nachádzajú mliečne škvrny a to už od roku 1988, kedy sa dané mince začali raziť. Škvrny sa neobjavujú na všetkých minciach. Upozorňujeme že daná vlastnosť nemá vplyv na predajnú ani výkupnú cenu. Takisto sa dajú odstrániť prípravkom na čistenie strieborných mincí. 

Lupa

2. Posúdenie pravosti investičného striebra alebo zlata pomocou digitálnej váhy

Je potrebné mať váhu ktorá sa dá kalibrovať pomocou závažia, pretože odstráni nepresnoti váženia. Testovanú vzorku sa odporúča zvážit niekoľkokrát. Váha nám postačí aj taká, ktorá má dielik 0,01 g. Ak ste zakúpili investičnú striebornú mincu tá bude vážiť napríklad 1 oz (31,1g) môžeme vážením zistiť výslednú hmotnosť 31,2g, čo je v poriadku, čiže viac ako je deklarovaná hmotnosť mince.

Investičná minca nikdy nesmie vážiť menej ako je deklarovaná hmotnosť v takom prípade sa pravdepodobne jedná o falzifikát .

Digitálna váha

3. Posúdenie pravosti posuvným meradlom

Posuvné meradlo meria zvyčajne s presnosťou 0,01 mm. Každá investičná minca či už strieborná alebo zlatá má svoje rozmery napríklad:

Posuvné meradlo Vám môže pomocť identifikovať pravosť investičného striebra alebo zlata aj v domácich podmienkach .

Posuvné meradlo

4. Magnetický test na zistenie pravosti investičného striebra a zlata

Najjednoduchšou metódou ako zistiť pravosť striebra alebo zlata je magnetický test. Rýdze zlato a striebro nie sú magnetické kovy. Minca prípadne zliatok je naklonený v uhle približne 45 stupňov a magnet (najlepšie neodymiový) je umiestnený na vrch mince. Po rýdzom zlate, striebre by mal neodymiový magnet skĺznuť pomaly len vplyvom gravitácie. Táto metóda je veľmi jednoduchá a lacná, dokáže ale odhaliť len veľmi lacné a málo kvalitné napodobeniny. Túto metódu teda musíte brať len ako doplnkovú a vždy je lepšie ju kombinovať ešte s ďalšou metódou.

Magnetický test

Z ohľadom na formu Vami zakúpených drahých kovov odporúčame zvoliť tie najvhodnejšie kombinácie bežne dostupných metód testovania pravosti ivestičného striebra alebo zlata (napríklad overenie magnetom, posúvnym meradlom, vizuálne, digitálnou váhou), ktoré budú zárukou, že Vás falzifikáty budú zdaľeka obchádzať.