Odborné metódy testovania drahých kovov

Overenie pravosti drahých kovov je jedna z najzákladnejších otázok pri kúpe drahých kovov. Existuje niekoľko spôsobov overenia pravosti. V tomto článku sa dozviete o moderných metódach testovania drahých kovov, ktoré dokážu pomôcť pri výbere a kúpe drahých kovov.

V prípade záujmu Nás neváhajte kontaktovať, poskytujeme meranie testerom drahých kovov od spoločnosti Sigma metalytics.

Elektrická vodivosť kovu

Analýza elektrickou vodivosťou a odporom kovu umožňuje rýchlo zistiť zmeny materiálových vlastností pod povrchom. Dokáže zistiť silné pokovanie alebo volfrámove tyče skryté v jadre tehličky. Duplikovať elektrický odpor, hmotnosť a velkosť kovu je takmer nemožné. Táto metóda je nedeštruktívna s vysokou spoľahlivosťou. Overovať touto metódou je možné aj keď je daný kov zabalený v plastovom púzdre, prípadne certifikovanej karte alebo numizmatickom puzdre.

Elektrická vodivosť

Ultrazvuková analýza

Táto metóda je nedeštruktívna. Ultrazvukový hrúbkomer je založený na šírení a odraze ultrazvuku. V prípade zlata je to 3240 m/s a v prípade striebra je to cca 3600 m/s. Priemyselné ultrazvuky Vám umožnia vidieť dovnútra materiálu. Táto metóda je používaná na detekciu falošných jadier a defektov pod povrchom.

Ultrazvuková analýza

Test skúšobným kameňom

Testovanie kyselinou je najčastejší a najstarší spôsob testovania, ktorý sa používal v klenotníctve a záložniach. Testovaná vzorka je poškrabaná niekoľko krát na testovacom kameni až kým sa nevytvorí tenká čiarka. Následne sa aplikuje lúčavka kráľovská (zmes kyseliny dusičnej a chlorovodíkovej) v rôznych koncentráciách. Ak linka na testovacom kameni nezmizne alebo nezmeni farbu po kontakte, jedná sa o príslušnú rýdzosť podľa použitej koncentrácie. Ak čiarka zmizne je to kov ktorý nemá takmer žiadnu hodnotu. Táto metóda pri ktorej má detekovaný kov hrubé pokovanie alebo falošné vnútro bez vážného poškodenia kovu nezistíte. Daná metóda zanecháva stopy a škrabance na testovacom predmete.

Test skúšobným kameňom

Röntgenová fluorescencia (XRF) a spektrografia

Moderné XRF a spektrometre dokážu veľmi rýchlu chemickú analýzu kovov. Pri testovaní nedochádza k žiadnemu poškodeniu materiálu. Analýzou je možné odhaliť napríklad falošné jadro z volfrámu alebo hrubé pozlátenie. Nevýhodou je vysoká cena zariadení.

Röntgenová fluorescencia (XRF) a spektrografia

Z ohľadom na formu Vami zakúpených drahých kovov odporúčame zvoliť tie najvhodnejšie kombinácie bežne dostupných metód(napríklad overenie magnetom,posúvnym meradlom,vizuálne,digitálnou váhou), ktoré budú zárukou, že Vás falzifikáty budú zdaľeka obchádzať.