História striebra od 19. storočia po súčastnosť

timeline 19 str

1918 Pittmanov zákon 

Pittmanov zákon z roku 1918 povolil roztavenie až 350 miliónov existujúcich strieborných dolárov a výsledné drahé kovy sa predali Británii. Zákon tiež požadoval pre každý strieborný dolár prevedený na drahý kov dočasné odstránenie z obehu ekvivalentnej hodnoty strieborných certifikátov. Tieto certifikáty mali byť dočasne nahradené novým vydaním bankoviek Federálneho rezervného systému, vrátane nominálnych hodnôt $ 1 a $ 2.

1934 Franklin D. Roosevelt konfiškuje zlato a striebro 

Zákon o kúpe striebra z roku 1934 oprávňoval vládu na zoštátnenie domácich baní na striebro. Súkromné striebro bolo okrem obehových mincí skonfiškované rovnakým spôsobom ako zlato. Občanom bolo dovolené vlastniť maximálne 500 oz striebra. Americkej pokladnici bolo nariadené nakúpiť striebro za 50 centov za uncu, čo je takmer dvojnásobok trhovej ceny, na podporu strieborného priemyslu. 

1935 Hongkong

V septembri 1935 Hongkong opustil strieborný štandard. Následne prijal zlatý štandard.

1946 zákon o kúpe striebra robí z USA najlepšieho kupcu striebra

Zákon o nákupe striebra z roku 1946 nariadil ministerstvu financií USA nakupovať striebro od všetkých predajcov v kurze 90,5 centa za uncu. Pre strieborný trh šlo o ďalšiu dotáciu vládou, pretože striebro sa v tom čase predávalo za 87 centov za uncu. Ten istý zákon nariadil štátnej pokladnici predávať striebro za 91 centov za uncu každému, kto si prial kúpiť. Domáca ťažba striebra sa strojnásobila, pretože spoločnosti mali garantovanú cenu za predaj.

1959 globálny nedostatok striebra

Svetová ekonomika pokračovala vo svojom rozmachu po druhej svetovej vojne v 50. rokoch. Bol to prvý rok, kedy globálny dopyt po striebre predstihol produkciu s veľkou rezervou. Ministerstvo financií USA začalo predávať striebro na trhu, aby udržalo ceny pod 1,29 USD / oz. To malo za následok, že USA sa do polovice 60. rokov stali popredným svetovým predajcom striebra.

1961 John F. Kennedy nariadil zastavenie vládneho predaja striebra

Globálne ceny striebra trvale vzrástli nad 0,91 USD / oz v roku 1961. Pretože platil zákonný limit, ktorým mohla americká štátna pokladnica predávať vládne striebro, kupujúci sa hrnuli nakupovať striebro za ceny nižšie ako trhové. Prezident John F. Kennedy nariadil zastavenie vládneho predaja striebra a vyradenie strieborných certifikátov vo výške 5 a 10 dolárov. Keďže USA už viac neznižovali ceny striebra, ceny rýchlo rástli.

1963 ceny sa stúpli nad 1,29 USD / oz

Hromadenie striebra sa stalo šialenstvom, pretože ceny striebra neustále stúpali. Ceny sa vyšplhali nad 1,29 USD a to v roku 1963. To znamenalo, že človek mohol dosiahnuť okamžitý zisk predložením strieborného certifikátu na preplatenie výmenou za ekvivalentnú nominálnu hodnotu v striebre. To viedlo ministerstvo financií k tomu, že začalo vykupovať strieborné certifikáty vreckami strieborných granúl, keď sa mu minuli strieborné doláre.

historical-silver-prices-100-year-chart-2021-02-19-macrotrends (1)

Šedou farbou sú vyznačené recesie.

1965 vláda USA odstraňuje striebro z obehových mincí

Globálne ceny striebra naďalej rástli. Vláda USA zastavila predaj striebra v roku 1961, ale pokračujúce hromadenie mincí znamenalo drastický nedostatok desetníkov, štvrť a pol dolára. Hneď ako americká mincovňa vydala nové mince, zmizli. Mincovňa takmer vyčerpala vládne zásoby striebra. Zákon o razení mincí z roku 1965 odstránil všetko striebro a znížil čistotu pol dolára z 900/1000 na 400/1000.

1968 strieborné certifikáty už nebolo možné vymeniť za striebro

Vláda zrušila doložku o vyplatení striebra pre všetky strieborné certifikáty v roku 1968. Aj keď boli naďalej zákonným platidlom, už ich nebolo možné vyplatiť striebrom. Keď sa navrátili do štátnej pokladnice, boli zničené a nahradené bankovkami Federálneho rezervného systému. Dopyt po striebre rástol v tomto období priemerne o 16% ročne, zatiaľ čo produkcia striebra rástla o necelé 2%.

1979 globálny nedostatok striebra dosiahol vrchol

Vysoká inflácia a stagnujúce ekonomiky zosilňovali dopyt investorov po striebre. 

1985 bola predstavená americká minca strieborného orla

Okrem rôznych veľkostí zlatých orlov sa začal vyrábať strieborný orol o hmotnosti 1 oz. Americký strieborný orol (American silver eagle) sa stal poprednou svetovou striebornou mincou.

1985

2006 prvý strieborný fond obchodovaný na burze (ETF)

Spoločnosť iShares Silver Trust, obchodujúca pod symbolom SLV, bola prvým finančným prostriedkom, ktorý umožnil ľahké a vysoko likvidné investície kryté fyzickým striebrom.

2008 dopyt po striebre stúpol v dôsledku globálnej finančnej krízy

Globálna finančná kríza v roku 2008 zasiahla všetky odvetvia hospodárstva. Výbuch dopytu po bezpečnom prístave zaznamenal, že striebro aj zlato dosiahli maximá niekoľkých desaťročí. Strieborné ETF zaznamenali za rok rekordný prílev 93,1 milióna uncí. Produkcia strieborných mincí a prútov stúpla o 63% na nový rekord 64,9 milióna uncí. Trh s fyzickým striebrom zaznamenal nedostatok. Mincovne neboli schopné uspokojiť neočakávaný dopyt po strieborných minciach.

2011 dlhové krízy v EÚ a USA posielajú striebro na rekordné ročné maximum

Dlhová kríza v USA a Európskej únii v roku 2011 spôsobila otrasy globálnej ekonomiky, ktorá je stále traumatizovaná globálnou finančnou krízou. V roku 2011 dosiahli cenu 48,70 USD / oz. To bola najvyššia denná zatváracia cena striebra od vrcholu pokusu bratov Huntovcov ovládnuť trh so striebrom v roku 1980.

historical-silver-prices-100-year-chart-2021-02-19-macrotrends

Šedou farbou sú označené recesie.

2015 rekordný dopyt po striebre

Celkový dopyt po fyzickom striebre v danom roku dosiahol rekordných 292,3 milióna trójskych uncí. Tento dopyt poslal zásoby striebra do deficitu tretí rok po sebe.

2020

Ceny striebra na burze klesli na najnižšiu úroveň 11,772 usd/oz od roku 2009, následkom čoho bol dopyt po striebre najväčší za posledných desať rokov. Mincovňa Spojených štátov 12. marca uviedla, že dočasne vypredala americké mince zo striebra Silver Eagle. Za rok 2020 bolo predaných podľa údajov americkej mincovne 1 oz strieborných amerických orlov (american eagle) až 30 089 500 uncí striebra .

-2021-02-19-macrotrends

Zdroje: en.wikipedia.com, gainesvillecoins.com , www.usmint.gov, en.wikipedia.com, macrotrends.net