Inflácia v USA zaznamenala najvyšší skok od roku 2008

Začala sa inflačná špirála?

Čo je to inflácia nájdete v článku tu.

Ročná miera inflácie v USA vzrástla tento rok z marcových 2,6 % na aprílových 4,2 % vysoko nad trhovú prognózu, ktorá bola predpokladaná na 3,6 %. Je to najvyššia hodnota od septembra 2008, a to v dôsledku prudkého nárastu dopytu znovuotvorením ekonomiky, čo sa prejavilo aj stúpaním ceny komodít. 
Tento prudký nárast na 4,2 % prebehol za necelý rok od májových dát 2020, kedy bola inflácia v Amerike na hodnote iba 0,12 %.

USA inflation

Najväčší nárast bol v USA zaznamenaný na cenách benzínu (49,6 % oproti 22,5 % v marci), vykurovacieho oleja (37,3 % oproti 20,2 %). Ojazdených osobných áut  a nákladných vozidiel (21 % oproti 9,4 %). Inflácia sa zrýchlila aj v prípade prístreškov (2,1 % oproti 1,7 %) a nových vozidiel (2 % oproti 1,5 %) a vzrástla aj v prípade odevov (1,9 % oproti -2,5 %). Spomalila sa však v prípade služieb zdravotnej starostlivosti (2,2 % oproti 2,7 %) a potravín (2,4 % oproti 3,5 %).

Inflácia porušila cieľ Federálneho rezervného systému

speaking

(ďalej iba FED), ktorý bol stanovený na úrovni 2 %, čo vyvolalo obavy, že na ochladenie ekonomiky bude možno potrebné zvýšiť úrokové sadzby.
Fed ale tvrdí, že je to iba prechodné a že sa rýchlo vrátime spať na 2 % a zostaneme tam, keď sa ekonomika znovu otvorí po obmedzeniach súvisiacich s Covid-19. 

Predseda Fedu Richard Clarida uviedol:

“Očakávam, že sa inflácia vráti na (alebo bude mierne nad) náš cieľ 2 % v dlhodobejšom horizonte a to v rokoch 2022 a 2023”. “V ekonomike máme zadržaný dopyt,” povedal. “Môže trvať nejaký čas, kým ponuka dorovná dopyt.”¹ Zároveň ale uviedol, že ak by sa krok fedu ukázal ako nesprávny, potom by fed neváhal konať.

Bývalý minister financií Lawrence Summers v stredu vyjadril nepokoj s argumentom Fedu o dočasnom raste inflácie. „Som veľmi znepokojený analytickým hodnotením Fedu, že inflácia je prechodná, čo môže spôsobiť opakovanie chýb zo 60. a 70. rokov,“ kedy inflácia vzrástla. 


Bude trvať niekoľko mesiacov, kým sa objavia jasnejšie čísla ohľadom inflácie v USA, a to z dôvodu rozsiahlych narušení dodávaťeľského reťazca a výdavkov spotrebiťeľov v marci a apríli (kvôli stimulus šekom). Podľa vyššie uvedených vyjadrení je možné, že FED bude zasahovať skôr ako naznačoval zmenu úrokových sadzieb.

Reakcia trhu na dáta

Reakcia trhu na čísla CPI bola rýchla. S&P500 uzavrel pokles o -2,1 % a od piatkového rekordného maxima sa znížil o 4 %. Včase vydania tohto článku 15.05.2021 ale trh opäť útočí na rekordné maximum. 

Reakcia zlata zaťiaľ nebola na tieto dáta signifikantná. Zlato sa pohybuje posledných 7 dní v hodnotách 1812 USD do 1843 USD za 1oz zlata.

Reakcia striebra na tieto správy je podobná ako pri zlate . Striebro sa pohybuje posledných 7 dní v hodnotách 26,70 USD do 27,86 USD za 1oz striebra.

Zdroj: ¹bloomberg.ca, bbc.com, tradingeconomics.com